(Weekly Photo Challenge) : Purity Letters


It’s been almost one year again when the school year is almost over.
I’ve passed through many periods during the year. Teaching needs preparations, process, patience and passions. Especially I teach Elementary School and 3rd graders (only 3 classes for 4 graders). The students are so diverse, from seriously willing learners, mood swingers, little bit special attention ones, attention seekers, drama queens, shy ones, manipulative (hmmm…drama queen meh?). But in all, I love them whoever they are. I taught them all with the similar methods and managed how to finish the lesson within 2 hours as we only meet once a week.
9 classes from Monday to Thursday needed energy and the subject I taught was (and up to now) computer which required students going to the computer laboratory and only few theories, more practices.
In the end of school year, I received these letters from some students. These are the way they expressed their feeling to the teacher. I don’t know about their feelings, but I believe children are pure in heart and they will tell what they feel innocently and directly. I took pictures of them and here they are.

DSC00339

Translation : Bambang Laoshi (Laoshi means teacher). Thank you as you have taught us computer faster, and helped us to know how to type faster, and you allowed us to play computer (surely after finishing they exercises as, there are some offline game applications provided by Linux) and type very fast.
Bambang Laoshi is also helpful and kind to use. We learned how to insert picture in computer and it made us happy, and we can type a story. Thank you Bambang laoshi

(some grammatical corrections found in the original language)

The next are in English as I taught computer in English.

DSC00338

Sweet letter one

DSC00340

The heart shaped letter. Love it

DSC00341

Lovely rainbowed letter

Those letters made me burst into tears. I didn’t feel nice to them, I just do what I can do as their teacher. Sometimes, I got angry and strict, but in another way I can be flexible. I am still learning to be a good teacher. I will miss them so much, but I’d be happy if I teach them again in the next grade.

Tangerang, 11 June 2016

 

Advertisements

18 Comments Add yours

  1. waaaa, Mas No….enak banget disayang muridnyaa…

    btw Mas No, kayanya tulisan anak national plus or international, karakter tulisannya kaya orang bule ya… 🙂

    1. Memang sekolah tempatku kerja sekolah nasional plus (atau sekolah kerjasama). Aku sihh gak nyadar apa pandangan anak2 ke aku, karena fokus ke ngajar dan pengen mereka maju. Aku gak berharap timbal balik kok, karena yakin pasti ada waktunya aku terima apa yg kuberikan. Dapat surat ini saja sudah lebih dari cukup bagiku.

      1. Mas No guru guru yang baek dan asyik berarti di mata murid2nya… 🙂 *jempool

      2. Masak iya? padahal perasaan aku suka jaga jarak lho sama anak-anak. Kadang sih ngobrol diluar jam pelajaran, tapi itupun agak jarang. Jaim ceritanya sih..hehehe

      3. jaim yakk, hehehe…
        walaupun mungkin jaga jarak sama mereka, mungkin mas no memberikan perhatian2 kecil ke mereka… ini yg jadi poin plus-nya… misal tanya aktifitas mrk sehari-hari, sehingga mereka enak cerita kali yaa…hehe…

      4. Nggak begitu sih, yg kuajar itu 9 kelas dengan jumlah anak per kelas antara 31-35…susah memberi perhatian ekstra satu per satu. Aku cuma membantu mereka belajar dan kadang ada rasa jengkel atau bete menghampiri apalagi kalau ketemu anak2 yang lama loadingnya, tapi tetap berusaha sabar saja.

      5. wkwkw… anak yang loadingnya lama…hehehe… itu bener2 bisa menimbulkan kejengkelan.. 😛

      6. Ada yang loadingnya lama, ada yang angin2an atau pinter tapi malas…gregetan banget lho. Tapi ya kalau dioyak-oyak juga mau mengerjakan.

      7. ini juga repot ya sama anak yang sangat pintar tapi mualesnya minta ampun…hahaha

      8. atau memberikan pujian atas prestasi mereka yang mungkin guru lain ngga melakukan…
        misal, ga sengaja liat gambarnya bagus, trus dipuji, anak-anak kan senang…

      9. Mungkin, tapi aku mungkin nggak sadar.

      10. itu penilaianku aja…

        karena yang aku liat seperti itu yang ngajar les (doang) yang muridnya 4 – 6 per kelas.
        Mereka senang banget diperhatikan kaya gitu… dan kalau udah gitu ntar adaaaa ja cerita mereka tentang dirinya…

      11. Soalnya aku lihat bentar kerjaan mereka, terus bilang “Wow, great”, “You can do better than this”, “Next time you will be better.” “Perfect”. Itu doang kalimat2 yg sering kuucapkan.

      12. naaah itu dia… itu yg mungkin bikin mereka senang banget…

        Apalagi kalau ditambah acungin jempol ke mereka… makin senang mereka..

        ah jadi pengen biki postingan tentang ini, hehe

  2. What a beautiful reward for your love, caring, and hard work.

    janet

    1. Thank you very much, I just do what I can do for them 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s